Guide om de vigtigste vitaminer til små børn.

Vi svarer på spørgsmålene om næring og alle nyttige vitaminer, som dit barn har brug for.

Som nybagte forældre kan det være svært at vide, hvilken næring dit barn har brug for, og hvilke typer mad man skal give. Her kan du læse om de mest almindelige vitaminer, til små børn, i hvilken type mad og råvarer de findes, og hvilke næringsanbefalinger der er til barnets forskellige alderstrin.

Vitaminer opdeles i to forskellige kategorier.

Ordet vitamin kommer fra det latinske udtryk vita, der betyder liv. Vitaminer er livsnødvendige for kroppen, og vi har brug for dem i små mængder. I alt findes der 13 forskellige vitaminer, som opdeles i to forskellige kategorier: vandopløselige og fedtopløselige. Fælles for alle vitaminer er, at de skal tilføres kroppen udefra. Det varierer, hvordan de ser ud, og hvilken effekt de har, men hvert enkelt vitamin har sin egen bestemte biologiske funktion.

Fedtopløselige vitaminer

Vitamin A, D, E og K er fedtopløselige vitaminer og findes mest i fede fødevarer. De kan lagres i kroppen.

Vitamin A er synets vitamin

Vi har brug for vitamin A til synet. Vitaminet bruges også for at fosteret kan vokse og udvikle sig normalt og til hud og slimhinder. Det er usædvanligt med A-vitaminmangel hos børn i Sverige. A-vitaminmangel kan blandt andet forårsage natteblindhed og nedsat modstandskraft mod infektioner. Mangel på vitamin A er den primære årsag til blindhed i verden.

Mad, der indeholder ekstra meget vitamin A

Vitamin A findes i lever, leverpostej og anden mad af indmad, fed fisk, ost og æg. I Sverige beriges mager mælk og margarine med vitaminet. Grøntsager og rodfrugter indeholder karotenoider, som kan omdannes til vitamin A i kroppen. Gulerødder, men også andre orange, røde og grønne grøntsager og frugter indeholder masser af karoten.

Anbefalet daglig tilførsel af vitamin A  RE*

Børn 6-11 måneder (300) Børn 12-23 måneder (300) Børn 2-5 år (350) *retinolækvivalenter

Vitamin D er godt for knogler og tænder

Vitamin D har betydning for opbygningen af knogler og tænder. På det seneste har en del forskning vist, at vitaminet også har betydning for immunforsvaret.

Børn, der lider af D-vitaminmangel, kan udvikle rachitis, tidligere kaldet engelsk syge, der blandt andet kan medføre skæve ben og rygrad. For at undgå denne mangeltilstand anbefales alle børn et tilskud af vitamin D op til 2-årsalderen.

D-vitamin gives i form af D-dråber og anbefales til alle børn i Danmark. (I Finland anbefales børn op ti 18-årsalderen at tage D-vitamintilskud. I Sverige som i Danmark til 2-årsalderen, og i Norge gives D-vitamin i form af tran eller som D-dråber og anbefales til alle børn).

Voksne, som får for lidt vitamin D, kan udvikle osteomalaci, dvs. at knoglerne bliver bløde. Man mener også, at det kan medvirke til udvikling af knogleskørhed.

Solstråler giver masser af vitamin D

D-Vitaminet dannes, når solen rammer huden i sommerhalvåret. En stor del af vitamin D-behovet dækkes på denne måde. Om vinteren dannes der derimod ikke vitamin D af sollyset hos os her i Norden. Ved vintertid er vi derfor afhængige af vitaminet, der findes i maden, selvom vi lagrer en del i kroppen fra sommerens stråler. Personer i Norden med mørk hud, eller som dækker kroppen med tøj, risikerer at få for lidt vitamin D.

Mad, der indeholder ekstra meget vitamin D

Det er få fødevarer, der har et naturligt indhold af vitamin D. Fede fisk som laks, makrel og sild har et højt indhold af vitaminet. Også æg og kantareller indeholder en vis mængde. Let- og minimælk samt syrnede let- og letmælksprodukter er ofte beriget. Derudover beriges margarine og visse olier.

Anbefalet daglig tilførsel af vitamin D (µg)

Børn 6-11 måneder (10 µg) Børn 12-23 måneder (10 µg) Børn 2-5 år (10 µg)

Vitamin E er en beskyttende antioxidant

Vitamin E er et vitamin, som er en antioxidant, og beskytter flerumættet fedt mod nedbrydning. E-vitaminmangel hos børn er usædvanligt, men det kan forekomme ved visse sygdomme.

Mad, der indeholder ekstra meget vitamin E

Vitamin E findes i frø, nødder, mandler, vegetabilske olier, margarine, hvedekim, grønne bladgrøntsager, avocado, fuldkornsprodukter, æg og mælk.. 

Anbefalet daglig tilførsel af vitamin E (mg)

Børn 6-11 måneder (3 mg) Børn 12-23 måneder (4 mg) Børn 2-5 år (5 mg)

Vandopløselige vitaminer

B-vitaminer og vitamin C er vandopløselige vitaminer. Til gruppen af B-vitaminer hører tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin, vitamin B6, vitamin B12, folat, pantotensyre og biotin.

B-vitaminerne har mange forskellige funktioner og indgår blandt andet i stofskiftet og dannelsen af blod. Det er usædvanligt med B-vitaminmangel hos børn i Sverige, det mest udbredte er mangel på folat og vitamin B12.

B-vitaminer findes i en række forskellige fødevarer, fx i kød, mad af indmad, kornprodukter, fisk, skaldyr, grøntsager, frugt og bær, ost, mælk, ymer og yoghurt, æg, ærter, bønner og linser.

Folat er vigtigt for dannelsen af blod og fosterudviklingen

Folat er et B-vitamin og findes naturligt i maden. Hvis vitaminet fremstilles syntetisk, fx til berigelse af fødevarer, kaldes det folsyre. Folat er nødvendigt for at kunne danne nye celler og røde blodlegemer. Det skal også bruges, for at fosteret skal udvikle sig normalt under graviditeten. Mangel på folat giver blodmangel og nedsat immunforsvar. Derudover øges risikoen for rygmarvsbrok hos fosteret.

Mad, der indeholder ekstra meget folat

Folat findes først og fremmest i grønne bladgrøntsager og forskellige typer kål, bønner, linser, frugt og bær. Fuldkornsprodukter, nødder og æg indeholder også folat.

Anbefalet daglig tilførsel af folat (µg)

Børn 6-11 måneder (50 µg) Børn 12-23 måneder (60 µg) Børn 2-5 år (80 µg)

Vitamin B12 er ekstra vigtigt for vegetarer

Vitamin B12 bruges til stofskiftet, dannelsen af blod og for at nervesystemet skal fungere optimalt. Personer, der spiser en streng vegetarisk kost (veganerkost) og hverken bruger mælkeprodukter eller æg, risikerer at få mangel på vitamin B12. Ældre har en dårlige evne til at optage vitaminet og kan også pådrage sig mangeltilstande.

Mangel på vitamin B12 giver blodmangel og symptomer fra nervesystemet.

Mad, der indeholder ekstra meget B12

Vitamin B12 findesi  animalske fødevarer som kød, lever, fisk skaldyr, æg, mælk og ost.

Anbefalet daglig tilførsel af B12 (µg)

Børn 6-11 måneder (0,5 µg) Børn 12-23 måneder (0,6 µg) Børn 2-5 år (0,8 µg)

Vitamin C er gavnligt for optagelsen af jern og opbygger knogler og brusk

Vitamin C (askorbinsyre) er en antioxidant. Vitamin C bruges blandt andet til at opbygge knogler og brusk. Vitaminet letter også tilgængeligheden af madens jern.

C-vitaminbrist hos børn er usædvanligt i Sverige. Mangel på vitamin C kan give skørbug med blødninger i tandkød, dårlig sårheling og øget infektionsrisiko. Let C-vitaminmangel kan give træthed og svaghed.

Mad, der indeholder ekstra meget C-vitamin

Vitamin C findes i frugt, bær og grøntsager. For eksempel i appelsiner og andre citrusfrugter, i peberfrugter, blomkål, kiwi, jordbær, solbær og forskellige typer kål.

Anbefalet indtag af vitamin C (µg)

Børn 6-11 måneder (20 µg) Børn 12-23 måneder (25 µg) Børn 2-5 år (30 µg)

 

Modermælk anbefales til spædbørn op til 6-månedersalderen.