Allergi og overfølsomhed
Det er almindeligt, at små børn udvikler madallergi og overfølsomhed. Det kan være svært at skelne de forskellige begreber fødevareallergi, overfølsomhed og intolerance fra hinanden, men nedenfor har vi forsøgt at skabe et overblik over de forskellige begreber.
Overfølsomhed indebærer, at barnet reagerer på stoffer, som de fleste andre mennesker tåler. Det er et overordnet begreb, der indbefatter både allergi og intolerance. Ved intolerance aktiveres immunforsvaret ikke. Kroppen reagerer i stedet på et bestemt stof til forskel fra allergi, hvor kroppens immunforsvar reagerer på små mængder af et allergent stof.
Fødevareallergi indebærer, at kroppens immunforsvar reagerer på noget, som barnet har spist. Typiske symptomer kan være hududslæt, kvalme og opkast, mavesmerter med diarré eller forstoppelse. Også kløe og hævelser i mund og hals samt åndedrætsbesvær er allergiske reaktioner. Hvis spædbørn eller småbørn ikke tager på i vægt eller vokser som sine jævnaldrende, kan det også være tegn på fødevareallergi. Man ved ikke, hvorfor børn udvikler allergi. Det kan være arveligt, men miljøet spiller også en rolle. Mange børn vokser fra fødevareallergien. Oftest gælder det allergier over for fx mælk og æg, som er nogle af de mest udbredte hos små børn. De kan vokse fra disse, mens nøddeallergi derimod ikke forsvinder med alderen.
Hvis du har mistanke om fødevareallergi eller andre former for overfølsomhed, skal du kontakte din læge eller sundhedsplejerske. Der er hjælp at hente, og til at starte med afdækker man, hvilken type mad dit barn reagerer allergisk på. Det er vigtigt at undgå de stoffer, som barnet reagerer på og endnu vigtigere, at barnet får tilsvarende næring fra andre fødevarer for at sikre, at det fortsætter med at vokse og udvikle sig optimalt.