Næringsguide

Som nybagte forældre kan det være svært at vide, hvilken næring barnet har brug for, og hvilke typer mad man skal give. Her kan du læse om de mest almindelige råvarer, som vi anvender, og de vigtigste næringsstoffer til dit barn, så du kan føle dig tryg i din nye rolle som forælder.


Grøntsager

Tomat er en frugt i natskyggefamilien, som stammer fra Peru. Den kom til Norden i 1600-tallet. Der findes mange forskellige typer tomater, herunder bøf-, blomme- og cherrytomater, og de forekommer også i forskellige farver, fx gul og grøn.

Læs mere


Kornprodukter

Kornprodukter er basisføde i mange lande. Til en start kan kornprodukter bruges til at koge grød. Brød har eksisteret i mange tusind år, siden man begyndte at dyrke korn i Mesopotamien.

Læs mere


Rodfrugter

Kartofler er en basisfødevare i store dele af verden. Den stammer fra Sydamerika, hvor den er blevet dyrket i flere tusind år. I midten af 1500-tallet førte spanierne kartoflen til Europa.

Læs mere


Frugt og bær

Vilde æbler vokser mange steder verden over. Allerede i middelalderen dyrkede man æbler i store mængder i middelhavsområdet. I dag findes der et væld af æblesorter.

Læs mere


Svampe

Champignonen vokser vildt i skove og på engarealer. I 1700-tallet begyndte man at dyrke champignoner i Frankrig. Der findes flere forskellige typer champignoner.

Læs mere


Kød

Helt fra menneskets oprindelse har vi spist kød af vildt. Efterhånden som husdyrholdet udviklede sig, blev kød af forskellige typer et almindeligt alternativ på middagsbordet.

Læs mere


Fisk og skaldyr

Mennesket har spist fisk og skaldyr siden stenalderen. Normalt opdeler man fisk i fede og magre. Fede fisk er blandt andet laks, sild, makrel og ål. Magre fisk er blandt andet torsk, kuller, sej og gedde.

Læs mere


Mejeriprodukter og æg

Traditionen med at drikke mælk er kommet via folkeslag med husdyrhold, som kom østfra ind i Europa. Længe blev mælken håndteret på gården.

Læs mere


Vitaminer

Ordet vitamin kommer fra det latinske udtryk vita, der betyder liv. Vitaminer er livsnødvendige for kroppen, og vi har brug for dem i små mængder. I alt findes der 13 forskellige vitaminer, som opdeles i to forskellige kategorier: vandopløselige og fedtopløselige.

Læs mere


Protein

Protein er et byggemateriale i kroppen og findes bl.a. i vores muskler og bindevæv. De bruges til hele kroppens opbygning, som dele i celler, hormoner, enzymer og til at sikre optimal funktion i immunsystemet.

Læs mere


Kulhydrater

Kulhydrater er et samlebegreb for stivelse, fibre og forskellige sukkerarter i maden. Kulhydrater er vores primære energikilde, undtagen for spædbørn, der får modermælk eller modermælkserstatning.

Læs mere


Fedt

Fedtstofferne i kroppen bruges som energikilde og beskytter de indre organer. De er også vigtige i forhold til at bevare kropsvarmen.   Cellernes membran (det ydre lag) indeholder også fedt. For at kunne optage fedtopløselige vitaminer har vi brug for fedtstoffer.

Læs mere


Mineraler

Mineralstoffer skal bruges i små mængder og er livsnødvendige for barnets vækst og udvikling. Mineraler indgår i en række forskellige processer i kroppen og har mange specielle funktioner. Kalium, calcium, jern, selen, zink og magnesium er vigtige mineralstoffer, som alle børn har brug for.

Læs mere