8-12 måneder

Barnets udvikling

Hvis man har lyst og tålmodighed, kan man allerede fra en tidlig alder lade barnet spise selv. Selvom det griser, og det meste havner på gulvet, er det god træning og giver barnet mulighed for selv at bestemt tempo og mængder. Det er en naturlig og vigtig del af udviklingen, at barnet bruger fingrene og mærker på maden.

Når barnet er mellem otte og ti måneder, plejer det gerne at ville begynde at spise med ske. Barnet kan bruge skeen, mens du mader med en anden. Til at begynde med er det ikke altid, skeen bliver brugt, men hvis den er med ved alle måltider, kan barnet selv bestemme, om det vil spise med ske eller bruge fingrene. Det er helt almindeligt, at en del af maden ender rundt om barnets mund – og her er det en god idé ikke at tørre barnet om munden. Barnet kan nemlig træne sidelæns bevægelser med tunge og læber, hvilket styrker barnets udvikling af sprog og tale.

Mere mad

Når barnet gerne vil have større portioner, øger man gradvist portionerne til små måltider. Modermælk og modermælkserstatning indeholder stadig store dele af den næring, som barnet har brug for, og det haster derfor ikke med  at gå over til almindelig mad ved alle måltider. Med tiden har barnet brug for tilskud af almindelig mad for at dække det øgede behov for jern og andre næringsstoffer. Når barnet er 8-12 måneder, er det godt at gå over til hele måltider omkring morgenmad, hovedmåltider og mellemmåltider. I denne alder skal maden bare hakkes groft med en kniv eller rives på et rivejern eller en foodprocessor. Man kan også give lidt større bidder, som barnet selv kan holde i hånden.

Det er meget forskelligt, hvor meget små børn spiser. Nogle børn vil knapt smage på maden, mens andre børn vil have mere. Det kan være svært at vide, hvornår kan skal sige stop til børn, der vil spise meget. Hvis barnet stadig er sultent, kan det være bedre at fylde efter med modermælk eller tilskudsnæring end at øge mængden af mad, grød og  vælling for hurtigt.

Tænk på følgende

Alle børn er forskellige, og det gælder naturligvis også barnets interesse og udvikling i forhold til mad. En del børn er tidligt interesserede i nye smage og konsistenser, mens andre børn spiser mere ensidigt og har brug for mere tid. Det er helt normalt, og så længe dit barn får modermælk eller modermælkserstatning samt børnegrød eller vælling, bliver barnets behov for vigtige vitaminer og mineraler tilgodeset. En del børn spiser mindre portioner og oftere, mens andre børn spiser større portioner og færre gange i stedet. Barnet tilpasser selv den samlede mængde. 

Dagsmenu – læs mere ...