Mejeriprodukter og æg
Mælk
Historie
Traditionen med at drikke mælk er kommet via folkeslag med husdyrhold, der kom østfra ind i Europa. Længe blev mælken håndteret på gården. Men allerede i 1700-tallet indrettede man særlige lokaler i Danmark, hvor mælken blev forædlet til smør eller fløde. I 1800-tallet åbnede man mejerier. Og de såkaldte ismejerier begyndte at vokse frem. I midten af 1800-tallet begyndte man at pasteurisere mælken, dvs. at den blev varmet hurtigt op for at ødelægge skadelige bakterier.
Mange bruger mælk som drikkevarer til måltiderne. Ymer og yoghurt er almindelige fødevarer på morgenmadsbordet, men bruges også som mellemmåltider. Mælk bruges i mange madretter som pandekager, buddinger, stuvninger, saucer, vælling og chokolademælk.
Nedfrysning
Man kan fryse mælk, men den bliver lidt grynet, når den er tøet, og er mest velegnet til madlavning.
Mælk til små børn
Mælk indeholder protein, vitaminer og mineralstoffer, men har et lavt indhold af jern. Hvis spædbørn får meget mælk eller mælkeprodukter, er der en risiko for, at de ikke får tilstrækkeligt med jernrige fødevarer. Derfor bør man vente med mælk som drikkevarer og større mængder ymer eller yoghurt til slutningen af det første spædbarnsår. Små mængder mælk kan bruges til grød og i madlavningen.
Brug aldrig upasteuriseret mælk! Den kan indeholde skadelige bakterier.
Specielle næringsstoffer
Mælk indeholder flere forskellige næringsstoffer, blandt andet 3,6 g protein, 124 mg calcium og 0,6 µg vitamin B12 pr. 100 g.
Smør, olie og margarine
Historie
Smørproduktionen stammer antageligt fra det indre Asien. I Mesopotamien og Egypten anvendte man primært olie presset af sesamfrø. Først senere begyndte man at anvende olivenolie i større mængder. I dag presses der olie af mange forskellige typer olieholdige frø, nødder, oliven og tidsler
Margarine er en blanding af vegetabilske fedtstoffer. I 1867 gav Napoleon III en fransk kemiker til opgave at opfinde et fedtstof, der var billigere end smør, som hæren og de fattige kunne bruge.
Tilberedning
Fedtstof bruges ofte på brød og frembringer en smag og aroma ved både stegning, bagning og madlavning. Olie anvendes også i marinader, saucer og dressinger. Af olierne er olivenolie og rapsolie mest velegnede til madlavning. De øvrige olier er bedre til dressinger og kolde saucer.
Nedfrysning
Man kan godt fryse smør og margarine.
Fedtstof til små børn
Små børn har brug for lidt mere fedt i maden, end større børn og voksne. Hvis barnet får færdiglavet mad fra industrien, behøver du ikke tænke på det, men hvis du laver din egen børnemad, kan du tilsætte 2-3 tsk. olie eller flydende margarine pr. dag.
Speciella näringsämnen
Fedtstof indeholder store mængder energi og forskellige typer fedtstoffer. Blød margarine og olier indeholder livsnødvendige omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Fedtet i olie har en høj andel af umættet fedt. Smør og hård margarine indeholder forholdsvist meget mættet fedt. Smør indeholder naturligt vitamin A og D. Margarine og visse madolier beriges med disse vitaminer.
Smør indeholder 620 µg vitamin A og 0,5 µg vitamin D pr. 100 gBeriget margarine indeholder 800 µg vitamin A og 110 µg vitamin D pr. 100 g. (gælder fx det svenske produkt Milda madlavningsmargarine) 100 g olivenolie, som ikke er beriget, indeholder 17,5 mg vitamin E.
Ost
Historie
Osteproduktion er en oldgammel tradition. Det er kendt, at sumererne fremstillede ost for 5000 år siden. Kunsten at fremstille ost spredte sig videre til folkeslagene omkring Middelhavet. Ved Jesu fødsel producerede man ost i Jerusalem. Også i Skandinavien er osteproduktionstraditionen gammel og opstod i 1500-tallet.
Tilberedning
Ost er velegnet som pålæg, men er også god som ingrediens i mange madretter som gratiner, supper, salater og tærter.
Nedfrysning
Ost kan fryses, men kan så være lidt sværere at skære med en ostehøvl. Riv gerne rester af ost og frys dem. Osten kan derefter bruges i saucer, supper og gratiner. Dessertost kan fryses, men modningsprocessen stopper da.
Ost til små børn
Ost er velegnet som pålæg til børn. Til at begynde med kan det være lettere at spise smøreost, som ikke triller af madderne.
Specielle næringsstoffer
Præcis som mælk indeholder ost flere forskellige næringsstoffer, blandt andet 27 g protein, 750 mgCalcium og 1,5 µg vitamin B12.
Æg
Historie
Mennesket har antageligt spist æg fra vilde fugle siden vores oprindelse.
Tilberedning
Æg kan koges, steges, bruges i omeletter og pandekager samt i forskellige kager, desserter, tærter etc
Nedfrysning
Hele æg bør ikke fryses. Man kan derimod godt fryse piskede æg samt pisket blomme og hvide.
Æg til små børn
Børn kan spise tilberedte æg.
Specielle næringsstoffer
Æg indeholder mange forskellige næringsstoffer, blandt andet 12,3 g protein, 22,7 µg selen og 86 µg folat pr. 100 g.