Kornprodukter

Historie

Kornprodukter er basisføde i mange lande. Til at starte med kan kornprodukter bruges til at koge grød. Brød har eksisteret i mange tusind år, siden man begyndte at dyrke korn i Mesopotamien. De ældste brød er sandsynligvis "ristet grød". Den erhvervede viden spredte sig derefter videre til Europa. I antikken spiste grækerne brød lavet på korn. Fra Grækenland spredte brødet sig til romerne. I oldnordisk tid bagte man ugæret brød af korn over åben ild. Da munkene kom til Norden, indførte de brød, der blev hævet med gær og bagt i en ovn.

Tilberedning

Kornprodukter bruges til grød, brød, müsli, morgenmadsflager, pasta, kager, pandekager, pizza, som jævning til saucer og stuvninger og kogt som tilbehør til mad.

Nedfrysning

Frisk brød, kager, pizza, pandekager, kogt pasta, kogte kornprodukter som kogt ris, hvede, couscous etc. er velegnede til frysning.

Kornprodukter til små børn

Flere kornprodukter er gode til små børn. Du bør dog ikke starte med gluten før tidligt ved 4-månedersalderen. Gluten findes i hvede, rug og korn. Ren havre indeholder ikke gluten. Når du starter med smagsportioner, er det godt, hvis dit barn vænner sig til små mængder gluten, mens det stadig får sin primær næring fra modermælk eller modermælkserstatning. Lad barnet spise lidt gluten i fx grød, brød, sauce med hvedemel eller pasta.

Havre

Havre indeholder mange forskellige næringsstoffer. Ud overkulhydrater og fibre indeholder havre proteiner, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Fedtet fra havre består desuden mest af sunde umættede fedtsyrer, som gør, at den let bliver harsk. For at forhindre dette, dampbehandler vi alle havreprodukter.

Forskerne interesserer sig i øjeblikket i stadig stigende grad for havre. Særligt interessante er de vandopløselige fibre, de såkaldte betaglukaner, som kan bidrage til bedre hjertesundhed ved at sænke kolesterolniveauet. Fibrene hjælper også med at stabilisere blodsukkeret efter måltider. Derudover indeholder havre godt med uopløselige fibre, der er gode for tarmsystemet.

Alle HiPPs grødvarianter er beriget med vitaminer og mineraler, hvilket betyder, at de overholder de retningslinjer, der er angivet i de nordiske næringsanbefalinger.

Specielle næringsstoffer

Kornprodukter af fuldkorn indeholder blandt andet fibre, jern og tiamin (vitamin B1). Rugbrød indeholder 5 g fibre, 2 mg jern og 0,17 mg tiamin (vitamin B1) pr. 100 g. Havre indeholder 7 g fedt, 15 g fibre og 5,3 mg jern pr. 100 g.