4-6 Måneder
Barnets udvikling
I 4-6 månedersalderen begynder barnet at få kontrol over læber og tunge og begynder at bruge hænderne til at gribe fat i ting i deres nærhed. Ved hjælp af hænderne lærer barnet at genkende forskellige former og strukturer. Barnet strækker sig efter ting, flytter genstande mellem hænderne, og slipper dem ofte for at se, hvad der sker. De vil også gerne føre ting op til munden for at smage på dem.
Barnet kan nu bevæge tungen frem og tilbage, hvilket er en forudsætning for at lære at spise skemad. Med tiden vil barnet lære at bruge læberne til at trække mad af skeen, og kort derefter er det almindeligt, at barnet lærer at drikke af en kop eller tudekop.
Interesseret i maden
Nogle børn bliver tidligt interesserede i maden. Tidligst fra 4-månedersalderen kan du lade barnet få små smagsprøver på familiens mad, så længe det er så små mængder, at det ikke konkurrerer med amningen. Selvom du giver små smagsprøver, er det altså vigtigst at fortsætte med at amme fuldt ud eller give erstatning, som du har gjort hele tiden, frem til barnet er 6 måneder.
Bittesmå smagsprøver kan give barnet mulighed for langsomt at teste nye smage og konsistenser. Du kan fx tage lidt af din egen mad, svarende til ca. 1/4 tsk., på fingeren eller med en ske og lade barnet få lidt på tungen. Det er vigtigt, at maden har en blød konsistent, så barnet ikke får den galt i halsen. Det er ikke et problem, hvis maden indeholder lidt salt, eftersom barnet kun spiser små mængder.
Modermælken eller modermælkserstatningen giver barnet al den næring, det behøver i det første halve år, bortset fra D-vitamin. Hvis barnet ved 4-5-månedersalderen ikke virker interesseret, behøver du ikke at give små smagsprøver. Det er lige så fint at vente, til barnet er 6 måneder.
Gluten
Ved at introducere gluten, mens barnet stadig bliver ammet eller får modermælkserstatning, minimerer du risikoen for, at barnet bliver ramt af glutenintolerans. Tidligst fra 4 måneder og senest fra 6 måneder bør du derfor begynde at give barnet mad, der indeholder lidt gluten. Gluten findes i mad, der indeholder rug, korn og hvede. Derimod er der kun meget lidt gluten i havre.
Du kan fx serverer barnet en lille bid blødt brød. Alternativt kan du give færdiglavet grød eller vælling, der er tilpasset til børn. Efter seks måneder kan du langsomt øge mængden.