Frugt og bær

Æbler

Historie

Vilde æbler vokser mange steder verden over. Allerede i middelalderen dyrkede man mange forskellige sorter i middelhavsområdet. I dag findes der et væld af æblesorter.

Tilberedning

Friske æbler er et populært mellemmåltid. Æblerne kan bruges til mos, desserter, bagværk, drikke og i mad.

Nedfrysning

Tilberedte æbler kan fryses.

Æbler til små børn

Til en start kan man give små børn puré på kogte æbler eller fintrevne friske æbler. 

Specielle næringsstoffer

Æbler indeholder blandt andet 4,8 mg vitamin C pr. 100 g.

 

Pærer

Historie

Grækerne har dyrket pærer i flere tusind år. Pæren kom til Danmark i middelalderen. De plukkes umodne og modnes under lagringen

Tilberedning

Mange spiser friske pærer som mellemmåltid eller dessert. Tilberedte pærer er også velegnede til desserter. Flere forskellige drikke fremstilles af pærer, fx pæresaft og cider.

Nedfrysning

Tilberedte pærer kan fryses.

Pærer til små børn

Friske pærer er gode til puré.

Specielle næringsstoffer

Pærer indeholder blandt andet 3,9 g fibre.

 

Ferskner/nektariner

Historie

Fersknerne stammer sandsynligvis fra Kina, hvor man har dyrket dem i mere end 4.000 år. Nektariner tilhører samme art som ferskner.

Tilberedning

Friske ferskner og nektariner smager dejligt. De er gode som mellemmåltider og dessert. De er også velegnede i salater, marmelade, desserter og bagværk.

Nedfrysning

Tilberedte ferskner eller nektariner kan fryses.

Ferskner og nektariner til små børn

Man kan godt lave puré af friske ferskner eller nektariner til små børn.

Specielle næringsstoffer

100 g fersken indeholder blandt andett 1,8 mg vitamin E.

 

Banan

Historie

Bananen er ikke en frugt, som mange tror. Bananen er et bær og en af verdens ældste kulturplanter. Den kommer oprindeligt fra Sydøstasien, men vokser i dag i alle tropiske og subtropiske områder. Der findes mange forskellige typer bananer, som kan opdeles i to forskellige grupper: madbananer og dessertbananer. Bananerne plukkes grønne og umodne og modnes derefter i specielle modningsrum.

Tilberedning

Madbananer skal tilberedes, inden de spises. Dessertbananer skræller og spiser man, som de er. Den er et mættende mellemmåltid og bruges, som navnet antyder, til desserter.

Nedfrysning

Tilberedte madbananer kan fryses. Man kan også fryse rå bananer, som kan bruges som base i hjemmelavet is og smoothies.

Bananer til små børn

Bananer er velegnede som dessert eller mellemmåltid til små børn. Du kan blot mose rå banan med en gaffel.

Specielle næringsstoffer

Bananer indeholder blandt andet 395 mg kalium per 100 g.

 

Abrikoser

Historie

Abrikoser stammer fra Kina, hvor de allerede blev dyrket for 4-5.000 år siden. I dag vokser der abrikoser omkring Middelhavet, i Mellemeuropa, USA og Australien.

Tilberedning

Abrikoser spises ofte naturel. De bruges også til marmelade og desserter. Tørrede abrikoser bruges i brød, grød, müsli og madretter.

Nedfrysning

Tilberedte abrikoser kan fryses.

Abrikoser til små børn

Abrikoser er velegnede som puré til små børn, inden de kan spise små bidder af mad. Derefter kan man dele abrikoserne i mindre bidder.

Specielle næringsstoffer

Det gule farvestof i abrikoser er caroten, et provitamin til vitamin A. 100 g innehåller 1570 indeholder 1.570 µg caroten, hvilket svarer til 131 ADT* (vitamin A). *retinolekvivalenter

 

Appelsin og andre citrusfrugter

Historie

Appelsinen stammer fra Kina. I midten af 1500-tallet kom den til Europa som prydplante. Man begyndte at dyrke planten som landbrugsplante i Spanien i slutningen af 1700-tallet. I dag vokser den mange steder verden over.

Blodappelsinen er en selvstændig art. Den røde farve udvikles kun ved kølige temperaturer. Varme dage og kolde nætter er perfekte for blodappelsiner.

Gennem en krydsning mellem mandarin og pomerans opstod klementinen i starten af 1900-tallet.

Tilberedning

Citrusfrugter spises mest rå eller presset som juice. Marmelade af forskellige citrusfrugter og desserter er også populært. Citron er en smagssætter til fisk, skaldyr og kalveretter..

Nedfrysning

Tilberedte retter med citrus kan fryses.

Appelsiner og andre citrusfrugter til små børn

Appelsin og andre citrusfrugter er velegnede til børn. Vent med at give bidder af citrusfrugter, til barnet begynder at kunne spise små bidder mad.

Specielle næringsstoffer  

Appelsin og andre citrusfrugter er kendt for deres indhold af vitamin C. 100 g appelsin indeholder 53 mg vitamin C og 100 g klementin indeholder 31 mg vitamin C.

 

Hindbær

Historie

Vilde hindbær findes i Europa, Asien og Amerika. Dyrkning i større skala opstod ikke før i 1800-tallet, først i USA og senere i Vesteuropa.

Tilberedning

Friske hindbær smager skønt. Hindbær bruges til desserter, syltetøj, creme og saft.

Nedfrysning

Hindbær kan fryses.

Hindbær til små børn

Man kan lave puré af hindbær til små børn. Til at starte med kan man si kernerne fra puréen.

Specielle næringsstoffer

Hindbær indeholder blandt andet 3,7 g fibre, 1,1 mg jern og 27 mg vitamin C pr 100 g.

 

Blåbær

Historie

Blåbær vokser vildt i Nordeuropa og er en af de mest udbredte planter hos vores naboer i Sverige.

Tilberedning

Blåbær kan med fordel spises rå, bruges i bagværk, til saft og som dessert.

Nedfrysning

Blåbær er velegnede til frysning.

Blåbær til små børn

Man kan lave puré af blåbær til børn. Vær opmærksom på, at farven let smitter af på tøj, og at blåbær kan virke stoppende.

Specielle næringsstoffer

Blåbær indeholder blandt andet 3,1 g kalium pr. 100 g.

 

Brombær

Historie

Brombær vokser vildt i Europa og Nordamerika. Dyrkning af brombær er relativt nyt.

Tilberedning

Brombær spises med fordel rå som dessert eller mellemmåltid. De bruges også til marmelade, saft, creme og desserter.

Nedfrysning

Brombær er velegnede til frysning.

Brombær til små børn

Man kan lave puré af brombær til små børn. Til at starte med kan man si kernerne fra puréen.

Specielle næringsstoffer

Brombær indeholder blandt andet 5,9 g fibre og 21 mg vitamin C pr 100 g.