Frugt og bær
Æbler
Historie
Vilde æbler vokser mange steder verden over. Allerede i middelalderen dyrkede man mange forskellige sorter i middelhavsområdet. I dag findes der et væld af æblesorter.
Tilberedning
Friske æbler er et populært mellemmåltid. Æblerne kan bruges til mos, desserter, bagværk, drikke og i mad.
Nedfrysning
Tilberedte æbler kan fryses.
Æbler til små børn
Til en start kan man give små børn puré på kogte æbler eller fintrevne friske æbler.
Specielle næringsstoffer
Æbler indeholder blandt andet 4,8 mg vitamin C pr. 100 g.
Pærer
Historie
Grækerne har dyrket pærer i flere tusind år. Pæren kom til Danmark i middelalderen. De plukkes umodne og modnes under lagringen
Tilberedning
Mange spiser friske pærer som mellemmåltid eller dessert. Tilberedte pærer er også velegnede til desserter. Flere forskellige drikke fremstilles af pærer, fx pæresaft og cider.
Nedfrysning
Tilberedte pærer kan fryses.
Pærer til små børn
Friske pærer er gode til puré.
Specielle næringsstoffer
Pærer indeholder blandt andet 3,9 g fibre.
Ferskner/nektariner
Historie
Fersknerne stammer sandsynligvis fra Kina, hvor man har dyrket dem i mere end 4.000 år. Nektariner tilhører samme art som ferskner.
Tilberedning
Friske ferskner og nektariner smager dejligt. De er gode som mellemmåltider og dessert. De er også velegnede i salater, marmelade, desserter og bagværk.
Nedfrysning
Tilberedte ferskner eller nektariner kan fryses.
Ferskner og nektariner til små børn
Man kan godt lave puré af friske ferskner eller nektariner til små børn.
Specielle næringsstoffer
100 g fersken indeholder blandt andett 1,8 mg vitamin E.
Banan
Historie
Bananen er ikke en frugt, som mange tror. Bananen er et bær og en af verdens ældste kulturplanter. Den kommer oprindeligt fra Sydøstasien, men vokser i dag i alle tropiske og subtropiske områder. Der findes mange forskellige typer bananer, som kan opdeles i to forskellige grupper: madbananer og dessertbananer. Bananerne plukkes grønne og umodne og modnes derefter i specielle modningsrum.
Tilberedning
Madbananer skal tilberedes, inden de spises. Dessertbananer skræller og spiser man, som de er. Den er et mættende mellemmåltid og bruges, som navnet antyder, til desserter.
Nedfrysning
Tilberedte madbananer kan fryses. Man kan også fryse rå bananer, som kan bruges som base i hjemmelavet is og smoothies.
Bananer til små børn
Bananer er velegnede som dessert eller mellemmåltid til små børn. Du kan blot mose rå banan med en gaffel.
Specielle næringsstoffer
Bananer indeholder blandt andet 395 mg kalium per 100 g.
Abrikoser
Historie
Abrikoser stammer fra Kina, hvor de allerede blev dyrket for 4-5.000 år siden. I dag vokser der abrikoser omkring Middelhavet, i Mellemeuropa, USA og Australien.
Tilberedning
Abrikoser spises ofte naturel. De bruges også til marmelade og desserter. Tørrede abrikoser bruges i brød, grød, müsli og madretter.
Nedfrysning
Tilberedte abrikoser kan fryses.
Abrikoser til små børn
Abrikoser er velegnede som puré til små børn, inden de kan spise små bidder af mad. Derefter kan man dele abrikoserne i mindre bidder.
Specielle næringsstoffer
Det gule farvestof i abrikoser er caroten, et provitamin til vitamin A. 100 g innehåller 1570 indeholder 1.570 µg caroten, hvilket svarer til 131 ADT* (vitamin A). *retinolekvivalenter
Appelsin og andre citrusfrugter
Historie
Appelsinen stammer fra Kina. I midten af 1500-tallet kom den til Europa som prydplante. Man begyndte at dyrke planten som landbrugsplante i Spanien i slutningen af 1700-tallet. I dag vokser den mange steder verden over.
Blodappelsinen er en selvstændig art. Den røde farve udvikles kun ved kølige temperaturer. Varme dage og kolde nætter er perfekte for blodappelsiner.
Gennem en krydsning mellem mandarin og pomerans opstod klementinen i starten af 1900-tallet.
Tilberedning
Citrusfrugter spises mest rå eller presset som juice. Marmelade af forskellige citrusfrugter og desserter er også populært. Citron er en smagssætter til fisk, skaldyr og kalveretter..
Nedfrysning
Tilberedte retter med citrus kan fryses.
Appelsiner og andre citrusfrugter til små børn
Appelsin og andre citrusfrugter er velegnede til børn. Vent med at give bidder af citrusfrugter, til barnet begynder at kunne spise små bidder mad.
Specielle næringsstoffer
Appelsin og andre citrusfrugter er kendt for deres indhold af vitamin C. 100 g appelsin indeholder 53 mg vitamin C og 100 g klementin indeholder 31 mg vitamin C.
Hindbær
Historie
Vilde hindbær findes i Europa, Asien og Amerika. Dyrkning i større skala opstod ikke før i 1800-tallet, først i USA og senere i Vesteuropa.
Tilberedning
Friske hindbær smager skønt. Hindbær bruges til desserter, syltetøj, creme og saft.
Nedfrysning
Hindbær kan fryses.
Hindbær til små børn
Man kan lave puré af hindbær til små børn. Til at starte med kan man si kernerne fra puréen.
Specielle næringsstoffer
Hindbær indeholder blandt andet 3,7 g fibre, 1,1 mg jern og 27 mg vitamin C pr 100 g.
Blåbær
Historie
Blåbær vokser vildt i Nordeuropa og er en af de mest udbredte planter hos vores naboer i Sverige.
Tilberedning
Blåbær kan med fordel spises rå, bruges i bagværk, til saft og som dessert.
Nedfrysning
Blåbær er velegnede til frysning.
Blåbær til små børn
Man kan lave puré af blåbær til børn. Vær opmærksom på, at farven let smitter af på tøj, og at blåbær kan virke stoppende.
Specielle næringsstoffer
Blåbær indeholder blandt andet 3,1 g kalium pr. 100 g.
Brombær
Historie
Brombær vokser vildt i Europa og Nordamerika. Dyrkning af brombær er relativt nyt.
Tilberedning
Brombær spises med fordel rå som dessert eller mellemmåltid. De bruges også til marmelade, saft, creme og desserter.
Nedfrysning
Brombær er velegnede til frysning.
Brombær til små børn
Man kan lave puré af brombær til små børn. Til at starte med kan man si kernerne fra puréen.
Specielle næringsstoffer
Brombær indeholder blandt andet 5,9 g fibre og 21 mg vitamin C pr 100 g.