Guide om kulhydrater og kostfibre til små børn

Vi svarer på spørgsmålene om kulhydrater og kostfibre til små børn. Kontakt os her

Kulhydrater er menneskets største energikilde. Små børn har brug for en balance af kulhydrater, fedt, vitaminer, protein og mineraler for at vokse, udvikle sig og have det godt. Hos børn skal omkring halvdelen af madens energi være kulhydrater. Her kan du læse om kulhydrater og kostfibre, i hvilken type mad og råvarer de findes, og hvilke anbefalinger der er til barnets forskellige alderstrin.

Kulhydraterne er hjernens brændstof

Kulhydrater er et samlebegreb for stivelse, fibre og forskellige sukkerarter i maden. Kulhydrater er vores primære energikilde, undtagen for spædbørn, der får modermælk eller modermælkserstatning. Størstedelen af madens kulhydrater omdannes til glukose (en sukkerart) i kroppen. Hjernen har brug for glukose som brændstof. 

Mad, der indeholder ekstra mange kulhydrater

Kulhydrater findes bl.a. i kornsorter, brød, pasta, flader??, gryn, kartofler, rodfrugter, frugt, bær og grøntsager. Sukker består kun af kulhydrater, men ingen andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler. Derfor plejer man at sige, at det giver "tomme kalorier". Fødevarer med tilsat sukker, herunder læskedrikke, saft, kager og slik, indeholder derfor mange kulhydrater og giver unødig energi uden at bidrage med sund næring. Ifølge anbefalingerne skal energiindtaget fra tilsat sukker være under 10 procent.

Anbefalet daglig tilførsel af kulhydrater for små børn (% af energiindtaget)

Børn 6-11 måneder (45-60) Børn 12-23 måneder (45-60) Børn 2-5 år (45-60)

Kostfibre er gode for maven

Kroppen kan ikke nedbryde fibre på samme måde som andre kulhydrater. Madens fibre gør, at maven har det bedre. Desuden kan fibrene bruges som "mad" af bakterierne, som findes i tarmen. På den måde kan der dannes sunde bifidobakterier og laktobaciller. Fiberrig mad får også blodsukkeret til at stige langsommere efter et måltid. Også for børn er det vigtigt med kostfibre, men der mangler anbefalinger for de allermindste børn.

Mad, der indeholder ekstra mange kostfibre

Fibre findes i brød, flager, ris og pasta af fuldkorn, frugt og grøntsager, ærter, bønner og linser.

Modermælk anbefales til spædbørn op til 6-månedersalderen.