Derfor har vi brug for fedt
Fedtet er kroppens energikilde og lagres i fedtvævet som en energireserve. Fedtvævet er desuden varmeisolerende og beskytter de indre organer. Kroppen har brug for fedt for at opbygge og reparere celler og producere hormoner og hormonlignende stoffer. Kroppen har også brug for fedt for at kunne optage de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K.
Visse fedtstoffer er livsnødvendige, de såkaldte essentielle, og disse skal tilføres via maden. Omega-3- og omega-6-fedt er essentielle og påvirker bl.a. blodtryk og immunforsvar.
Fedt er det næringsstof, der giver mest energi (kalorier) pr. gram. Vi opdeler normalt fedtet, der findes i maden, i enkeltmættet og flerumættet fedt. Ifølge anbefalingerne skal vi spise mindre mættet og mere enkelt- og flerumættet fedt, end vi gør i dag.
Kort sagt er mættet fedt fast i konsistensen ved stuetemperatur, så som hård margarine, kokosfedt og smør. Men også fedtet i mælk, ost, kød og palmeolie er mættet. Umættet fedt er ofte blødt ved stuetemperatur og findes bl.a. i smøremargarine, olier, flydende margarine ogfed fisk. Også nødder, mandler, frø, oliven og avocado indeholder umættet fedt.
Spædbørn har brug for mere fedt end ældre børn og voksne. I modermælken kommer ca. halvdelen af energien (kalorierne) fra fedt. Når barnet går over til at spise almindelig mad, kræver det lidt ekstra fedt for at sikre, at barnet får tilstrækkelig med energi. Derfor bør man tilsætte 1 tsk. fedt (flydende margarine, olie eller smør) i hjemmelavet mad.
Omega-3- og omega-6-fedt
Omega-3 og omega-6 har mange forskellige opgaver i kroppen. De skal blandt andet bruges for, at hjernen og øjnene kan udvikle sig og fungere, og for at kroppen skal kunne opbygge og reparere celler. De påvirker også reguleringen af blodtrykket, nyrefunktionen og vores immunforsvar. Omega-3 mindsker blodets koaguleringsevne og mindsker dermed risikoen for blodpropper. For fostre og små børn er omega-3 og -6 nødvendige for at sikre barnets vækst og normale udvikling.
Mangel på omega-3- og omega-6-fedt kan medføre forringet immunforsvar, hudproblemer og problemer i nervesystemet og øjnene.
Omega-6-fedt findes i majs-, solsikke-, sojaolie og i sesamfrø. Omega-3-fedt findes i fed fisk, fx laks, hørfrø, rapsolie og valnødder.