Hvornår kan man starte med smagsportioner?

Hvornår skal du starte med smagsportioner til dit barn? Og hvilken mad skal du vælge? Vi hjælper dig med, hvornår og hvordan du bedst kommer i gang. Læs vores artikel, og skab gode madvaner fra en tidlig alder.

Det er måske ikke helt indlysende, hvornår du kan starte med smagsportioner til dit barn. Hvis dit barn har det godt og bliver mæt af modermælk og/eller modermælkserstatning, er der ud fra ernæringsmæssigt synspunkt ingen grund til at give anden mad de første seks måneder. Ved 6-månedersalderen kan det være godt langsomt at introducere små smagsportioner af anden mad, parallelt med det, som barnet har været vant til fra tidligere. Formentlig vil du mærke, når dit barn er klar til at smage almindelig mad. Men alle børn er forskellige. En del er allerede tidligt interesserede i den mad, du spiser, mens andre slet ikke vil have det, du serverer for dem. Når barnet ser længselsfuldt på din ske og nøje studerer familien, når I spiser aftensmad, så er det tid. Du bør tidligst give bittesmå smagsprøver fra 4-månedersalderen.

Smagsportioner – hvor meget skal du give?

Hvis barnet er interesseret i mad tidligt, kan du lade barnet smage små smagsprøver fra din egen mad ved at lade barnet få lidt på tungen. Smagsportionerne bør ikke være større end 1 1/4 teske, og maden skal være blød og mild, så den er let at sluge. Overgangen til almindelig mad skal ske langsomt og gradvist. Det spiller ingen rolle, hvornår på dagen du giver smagsportionen. For en del børn fungerer det bedst til frokost og for andre til aftensmad eller som mellemmåltid. Det er godt, hvis barnet ikke er for mæt, for sultent eller træt, når man tilbyder smagsportioner, da dette kan komplicere introduktionen af almindelig mad. De allerførste smagsportioner kan bestå af frugtpuréer eller børnegrød. Du kan vælge færdige, økologiske puréer fra HiPP som Banan & fersken, Pastinak, gulerod og kartoffel, eller en smoothie med smag af  Gulerod, mango & banan fra fire måneder. Ved 4-6 måneder kan du begynde at give barnet lidt mad med gluten. Gluten findes i hvede, rug og korn, men kun i små mængder i havre. Ved at introducere gluten, mens barnet stadig bliver ammet minimerer du risikoen for, at barnet bliver ramt af glutenintolerans.

En aktiv tid i udviklingen

Dit barn bliver mere aktivt og nysgerrigt ved 6-8-månedersalderen. Det både vil og kan gøre ting selv, som at holde skeen, gribe fat i maden med hånden og drikke af et krus. I denne alder indeholder modermælk og modersmælkserstatning store dele af den næring, som barnet har brug for. For at dække det øgede behov for jern og andre næringsstoffer har barnet brug for tilskud i form af almindelig mad. Når barnet er 8-12 måneder er det godt at gå over til hele måltider med morgenmad, hovedmåltider og mellemmåltider. Når barnet er klar, kan du starte med hele portioner puré af kød, fisk eller grøntsager, men du kan også give hele portioner af HiPPs økologiskegrød og vælling som er beriget med jern, calcium og vitamin D. Husk, at grød og vælling ikke bør overstige tre måltider pr. dag. HiPPs madretter er sammensat, så de dækker dit barns næringsbehov i denne alder, og du kan læse om dem her.