Modermælk og amning

Modermælk er den bedste næring til spædbørn. De første seks måneder klarer de fleste børn sig fint kun med modermælk. Modermælkens sammensætning er tilpasset barnets behov og har desuden en række positive egenskaber, blandt andet beskytter den mod infektioner. Derfor er det værdifuldt, hvis du kan amme dit barn.

Hvornår og hvor ofte spiser et spædbarn?

Tilbyd dit barn bryst, når det er sultent. Kroppen er fantastisk og tilpasser hurtigt mælkeproduktionen til hvor meget dit barn ønsker og har brug for. Hvis barnet pludselig gerne vil spise oftere, er det et tegn på, at det har brug for mere mad, og så øges produktionen, så den lille i løbet af et par dage igen er tilfreds med det "normale" tempo.

Får mit barn mælk nok?

Mængden, dit barn drikker, kan variere fra måltid til måltid og fra dag til dag. En indikation på, at barnet får tilstrækkeligt med mælk, er, at bleen er fyldt 4-5 gange om dagen. 

Hvad skal man tænke på ved amning?

Amning er mere end bare mad til dit barn, og det kan tage tid at lære teknikken. Hvis du er det mindst usikker, kan du bede din læge eller sundhedsplejerske om råd og vejleding. Sundhedsplejersken er specialuddannet til at hjælpe med amningsproblemer, så de har hørt alle spørgsmål og set alle problemer før. 

Hvornår og hvordan vænner man barnet fra?

Det er kun dig og dit barn, der bestemmer, hvornår tiden er inde til at stoppe med at amme. Der er ingen bestemte råd eller regler for, hvornår det er tid, så lyt til barnets behov, vilje og ønsker. Tidligst fra fire måneder kan du begynde at give dit barn smagsportioner.