Vegetarisk børnemad

Der er intet til hinder for, at du kan give dit barn vegetarisk mad allerede fra starten. Flere og flere forældre vælger en helt vegetarisk kostholdning eller alternativt at erstatte nogle af måltiderne i løbet af ugen med vegetarisk mad.

Varianter af vegetarisk kost

Der findes flere forskellige typer vegetarisk kost. I den laktovegetariske kost udelukker man kød, kylling, fisk, skaldyr og æg, men spiser stadig mælkeprodukter. Hvis man også spiser æg, kaldes det i stedet for lakto-ovo-vegetarisk. Veganerkost indeholder derimod kun vegetabilske fødevarer. Afhængigt af hvad du fravælger, skal du evt. kompensere for mineraler, vitaminer og næringsstoffer gennem andre fødevarer.

Tænk på næringsindholdet

Nogle af de vigtigste emner at holde styr på i den vegetariske kost er blandt andet jern og proteiner. Det kan let blive lavt, fordi man udelukker en af de største kilder, vi har til dette, nemlig kød. Derfor er det vigtigt i stedet at give protein- og jernrige vegetabilske fødevarer som fuldkorn og bælgfrugter. Det kan fx være bønner, ærter, linser eller erstatningsprodukter. Små børn kan også få jernberiget grød eller vælling. Med vegansk børnemad kan det frem for alt være svært at tilgodese behovet for energi, som børn i voksealderen har. Eftersom fibre mætter, men indeholder mindre energi, kan det være svært for barnet at indtage den mængde mad, som det har brug for. Et tip er derfor at give flere, men mindre portioner fordelt ud over dagen. Vitamin B12 er også et næringsstof, som ikke findes i vegetabilske råvarer. Derfor skal børn, der udelukkende spiser vegansk kost, have tilskud. Børn, der ikke spiser fisk eller mejeriprodukter, kan også have brug for at fortsætte med at få D-dråber efter 2-årsalderen. 

Kontakt din sundhedsplejerske/læge og diætist

Hvis I beslutter at give jeres barn vegetarisk kost, er det vigtigt at læse om og have styr på så meget som muligt om næringsstofferne og barnets udvikling. Især hvis dit barn skal spise vegansk mad. Inden I udelukker vigtige fødevarer, bør I kontakte jeres sundhedsplejerske eller læge, og have kontakt med en diætist for at sikre, at barnet får den næringsrigtige kost samt eventuelle tilskud, som det har brug for, allerede fra starten. Gennem denne side kan du stille spørgsmål direkte til vores diætist Spørgsmål diætist