6-8 måneder

Barnets udvikling

I 6-8-måneders alderen er det almindeligt, at barnets første tænder begynder at kigge frem. Det kan variere fra barn til barn, hvornår det får sin første tand. Nogle fødes med tænder, mens andre får deres første tand efter 1-årsalderen. Det er normalt, at børn sover dårligt, bliver urolige og får feber i forbindelse med de første tænder.

Når barnet har fået sine første tænder, er det tid til at introducere mad i lidt større bidder. Det er vigtigt, at barnet får mulighed for at teste lidt grovere konsistens for på den måde at træne tyggemotorikken. Det kræver træning, inden barnet kommer i gang med at tygge og synke maden ordentligt, og undervejs er det helt normalt, at nogle ting kommer ud igen, mens det går fint at synke andre ting. For at lette introduktionen af grovere mad kan du mose et par bidder, og med tiden lave dem blive større. Det kan også fungere at servere større bidder, som er bløde, fx kogte kartofler eller bananer. 

Tid til smagsportioner

Når barnet er 6 måneder, er det tid til at vænne barnet til at spise almindelig mad. At lære at spise almindelig mad er en udviklingsproces, som sker i flere trin. I første trin må barnet mærke på og klemme om maden. Derefter kan barnet teste nye konsistenser,  smage og lære at spise med ske og øve tungemotorikken. Fortsæt med at amme eller give modermælkserstatning, som du plejer, i denne periode. Eftersom modermælk og erstatning indeholder masser af næring, behøver du ikke være bekymret, hvis barnet gerne vil gå langsomt frem. Overgangen til almindelig mad skal ske langsomt og gradvist. Det spiller ingen rolle, hvornår på dagen du giver smagsportionen. For en del børn fungerer det bedst til frokost og for andre til aftensmad eller som mellemåltid. Det er godt, hvis barnet ikke er for mæt, sultent eller træt, når man tilbyder smagsportioner, da dette kan komplicere introduktionen til almindelig mad.

Grød og vælling

Grød og vælling er begge næringsrige måltider med et højt indhold af jern. HiPPs grød- og vællingevarianter er baseret på tilskudsnæring, der indeholder alle nødvendige vitaminer og mineraler. Fra fødslen og frem til 6 måneder har barnet et medfødt forråd af jern. Ved 6-måneders alderen er forrådet brugt, hvilket betyder, at barnets behov for jern stiger. Derfor er det vigtigt at introducere jernberiget grød eller vælling ved 6-månedersalderen, som er tilpasset til barnets næringsbehov. Grød og vælling er i de fleste tilfælde noget, som mange børn er glade for, hvilket hurtigt gør dem til en favorit som morgenmad, mellemmåltid eller aftensmad. Tænk over at begrænse antallet til maks. tre måltider pr. dag. Barnet skal også vænne sig til andre smage og lære at tygge mad med en grovere konsistens.

Anbefalingen vedrørende introduktion af grød og vælling er, at det skal gå langsomt. Grød og vælling indeholder kornprodukter og dermed en anden type fibre i forhold til modermælken, og det kan barnets mave godt reagere på. Start med en skefuld grød hver dag, og øg derefter langsomt. Fibre er gode for de små maver, men der er forskel på, hvordan børnene reagerer. En del kan få løs mave, hvis de får for meget, og hos andre kan det være helt modsat, at de får hård mave. HiPPs Milde havregrød fra 6 måneder indeholder en passende mængder fibre og er god mod maven. Prøv dig frem for at se, hvordan dit barn reagerer.

Fra 8 måneder findes der grød- og vællingevarianter med fuldkorn, som man kan prøve for at øge fibermængden. Hvis man kan mærke, at barnet reagerer dårligt, er det bedre at vende tilbage til den mildere grød og vente et par uger, før man prøver igen.

Fra 6 måneder har barnet i princippet et lige så højt behov for jern som en voksen. For at sikre et tilstrækkeligt indtag anbefaler man jernberiget grød og vælling op til 2-års alderen.