Menu

Allergier & børn

Allergier og børnemad – hvad skal du tænke over som småbørnsforældre?
Er dit barn allergisk, eller har du mistanke om, at dit barn er allergisk over for bestemte typer mad? Vi gennemgår nogle af de mest almindelige tegn på allergi, samt hvad du skal gøre og tænke over i forhold til barnets mad.

Børnemad og allergier er ikke altid lette at kombinere. Et barn, der har madallergi eller fødevareallergi, som det også hedder, kan ikke spise bestemte ting. Man ved ikke, hvorfor børn udvikler allergi. Det kan være arveligt, men miljøet spiller også en rolle. Mange børn vokser fra fødevareallergien. Oftest gælder det allergier over for fx mælk og æg, som er nogle af de mest udbredte hos små børn. De kan vokse fra disse, mens nøddeallergi derimod ikke forsvinder med alderen.

Tegn på madallergi

Madallergi indebærer, at kroppens immunforsvar reagerer på noget, som man har spist. Typiske symptomer kan være hududslæt, ubehag og opkast, mavesmerter med diarré eller forstoppelse. Også kløe og hævelser i mund og hals samt åndedrætsbesvær er allergiske reaktioner. Hvis spædbørn eller småbørn ikke tager på i vægt eller vokser som sine jævnaldrende, kan det også være tegn på fødevareallergi. Læs mere om madallergi på allergileksikon.dk.

Hvis du har mistanke om, at dit barn har allergi

Hvis du har et barn, som er allergisk, stiller det en del krav til dig som forælder. Du skal fjerne det, som barnet reagerer på. Hvis dit barn er allergisk over for mælk og æg, skal du undgå disse ingredienser i maden. Hvis barnet er glutenintolerant, skal du vælge børnemad uden gluten. Derudover skal du sikre, at barnet får tilsvarende næring via andre fødevarer for at sikre, at det vokser og udvikler sig optimalt. Derfor er det første, du skal gøre, hvis du har mistanke om madallergi hos dit barn, at kontakte din læge eller sundhedsplejerske. Der er hjælp at hente, og til at starte med afdækker man, hvilken type mad dit barn reagerer allergisk på, og hvad du skal erstatte det med.

Mad, som børn bør undgå

Ud fra et allergimæssigt synspunkt findes der ingen generelle anbefalinger om at undgå bestemte typer mad eller fødevarer som et forebyggende tiltag. Derimod bør små børn ikke spise ferskvandsfisk, helsekostprodukter, kaffe og energidrikke, upasteuriseret mælk eller honning,  da disse kan indeholde stoffer, som kan være skadelige for barnet. Du bør også være forsigtig med riskiks, risdrikke og salt. Hvis du har et barn med glutenintolerans, kan du også vælge majsbaserede produkter og ikke kun risbaseret grød og vælling.

Tænk på indholdet

Når du ved, hvad dit barn er allergisk over for, starter en helt ny tid med planlægning af måltider og indhold. Hvis du laver al barnets mad selv, ved du præcist, hvad den indeholder, og hvad barnet indtager. Men det er ikke altid let at nå at planlægge og tilberede alle ugens måltider. Hvis du giver barnet færdigmad, er det derfor vigtigt at læse indholdsfortegnelsen grundigt allerede i butikken, så du ikke kommer hjem med noget, som dit barn ikke kan tåle.