Menu

Rodfrugter

Kartofler

Historie

Kartofler er en basisfødevare i store dele af verden. Den stammer fra Sydamerika, hvor den er blevet dyrket i flere tusind år. I midten af 1500-tallet førte spanierne kartoflen til Europa.

Omkring 1730 spredte kendskabet til kartoffelavlen til Norden. Først i 1800-tallet, da man begyndte at fremstille brændevin af kartoflen, blev den mere alment kendt. Der findes flere forskellige typer kartofler.

Tilberedning

Kartoflen bruges kogt, stegt, bagt, som mos, i gratiner og supper etc. Der findes et utal af opskrifter og anvendelsesområder.

Nedfrysning

Tilberedte kartoffelretter kan fryses.

Kartofler til små børn

Moste kartofler plejer at være den første faste mad, man giver små børn. Undgå kartofler, der er blevet grønne. Det grønne er solanin, en gift, der ikke nedbrydes ved kogning.

Specielle næringsstoffer

Kartofler indeholder blandt andet kulhydrater i form af stivelse, som giver energi, 17 mg vitamin C og 322 mgkalium pr. 100 g.

 

Gulerødder

Historie

Gulerødder blev dyrket omkring Middelhavet allerede før Kristi fødsel. De er normalt orange, men findes også i hvide, gule, røde, blå og lilla varianter.

Tillagning/beredning

Ud over rå og kogte gulerødder kan de stuves, woksteges, ovnbages, bruges i brød og bagværk samt i gryde- og madretter. Den kan også presses til juice.

Nedfrysning

Tilberedte gulerødder og gulerodsjuice kan fryses.

Gulerødder til små børn

Puré af kogte gulerødder er nogle af de første smagsportioner, man giver små børn. Når barnet er klar, kan man også give små stykker kogt eller rå revne gulerødder. Derefter kan man introducere små stykker rå gulerod.

Specielle næringsstoffer

Gulerødder indeholder blandt andet 8695 µg karoten, et provitamin til vitamin A. et svarer til 861 RE*( vitamin A) pr. 100 g. *retinolækvivalenter.

 

Radiser

Historie

Radiser har længe været dyrket i Kina og Japan. Allerede i 1500-tallet kom radisen til Nordeuropa og har været dyrket i Danmark siden 1600-tallet.

Tilberedning

Det er mest almindeligt at spise friske radiser, i salater og på smørrebrød. De er også gode at koge.

Nedfrysning

Radiser er ikke egnede til frysning.

Radiser til små børn

Når barnet begynder at kunne spise små, hårde bidder, kan man prøve med friske radiser.

Specielle næringsstoffer

Radiser indeholder blandt andet 33 mg vitamin C og 27 µg folat pr. 100 g.

 

Pastinak

Historie

Pastinakkerne er i familie med guleroden og blev allerede dyrket af de gamle grækere og romere. I middelalderen spredte den sig til Nordeuropa.

Tilberedning

Det er mest almindeligt at spise tilberedte pastinakker i supper, gryderetter og ovnbagte. Den kan dog også anvendes i råkost.

Nedfrysning

Tilberedt pastinak kan fryses.

Pastinak til små børn

Puré af kogt pastinak er velegnet til små børn.

Specielle næringsstoffer

Pastinak indeholder blandt andet 3,8 g fibre og 46,5 µg folat pr. 100 g.