Menu

Fisk og skaldyr

Historie

Mennesket har spist fisk og skaldyr siden stenalderen. Normalt opdeler man fisk i fede og magre fisk. Fede fisk er blandt andet laks, sild, makrel og ål. Magre fisk er blandt andet torsk, kuller, sej og gedde.

Tilberedning

Fisk og skaldyr kan tilberedes på flere måder, fx ved at koge, stege og grille dem, tilberede dem som gravad fisk og ovnstegt, røget fisk eller spise dem rå i fx sushi.

Nedfrysning

Både fisk og skaldyr kan fryses.

Fisk til små børn

Lige som voksne anbefaler man, at børn spiser fisk 2-3 gange om ugen. Nogle fisk kan indeholde store mængder dioxin og PCB og bør derfor ikke indtages oftere end 2-3 gange om året.

Specielle næringsstoffer

Fisk og skaldyr indeholder flere forskellige næringsstoffer, blandt andet protein og selen. Fede fisk indeholder også fedtopløselige vitaminer som vitamin vitamin D og E og omega-3-fedt. Torsk indeholder 18,2 g protein og 27 µg selen pr. 100 g. Laks indeholder 12,5 µg vitamin D, 1,3 mg vitamin E og 2,3 g omega-3-fedt.